Huisvesting

Tamme ratten worden in een kooi gehouden.
Niet alle kooien zijn dezelfde natuurlijk, er zijn allerlei soorten maten en merken maar daarnaast kan je ook zelf je kooi (laten) maken.

De minimale afmetingen van een kooi zijn 78x48x70 cm (lxbxh). Liefst zien we ze graag nog groter want deze maten zijn maar net groot genoeg voor 2 volwassen ratten. De hoogte van de kooi is erg belangrijk, omdat ratten goed rechtop moeten kunnen staan (ook op de plateaus) en kunnen klimmen in de kooi.

Het bodemoppervlak moet groot genoeg zijn om een beetje te kunnen rondrennen. Vooral oudere dieren die minder klimmen hebben veel aan een groter bodemoppervlak.

Je kunt met de Cage Calculator berekenen hoeveel ratten er in een kooi kunnen door de afmetingen op te geven. Vergeet niet de calculator op centimeters te zetten!


Traliekooien zijn het meest ideaal voor ratten vanwege de klimmogelijkheden. Let op dat de tralies niet te ver uit elkaar staan, anders kunnen de ratten ontsnappen (niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk voor de ratten als ze bijvoorbeeld aan kabels gaan knagen). Een tralieafstand onder de 1,5 cm is meestal wel veilig, forse mannenratten kunnen eventueel ook gehouden worden in kooien met een bredere tralieafstand.

Sommige kooien hebben (gedeeltelijk) verticale tralies. Dit is voor ratten lastiger om in te klimmen, maar jonge, gezonde ratten zullen hier geen enkel probleem mee hebben. Let wel op wanneer je oudere ratten hebt.

Veel traliekooien hebben een onderbak van kunststof. Dit is makkelijk schoon te houden, al kunnen er wel urinevlekken in trekken als de kooi niet tijdig grondig wordt schoongemaakt (1 keer per week). Het nadeel van kunststof onderbakken is dat enthousiaste knagers er doorheen kunnen knagen. Niet alle ratten doen dit, maar als dit wel gebeurt is het verstandig metalen knaagstrips aan te brengen of een kooi te nemen die geen kunststof onderbak heeft.

Let trouwens op dat tralies weliswaar goed zijn voor ratten om tegen op te klimmen, maar niet geschikt om op te lopen. Tralieplateaus zijn slecht voor de pootjes van de rat en kunnen de pijnlijke aandoening bumblefoot veroorzaken.

 

Glazen bakken zoals aquaria en terraria worden afgeraden vanwege het gebrek aan ventilatie en de beperkte klimmogelijkheden. Het is in principe dus wel mogelijk als de bak goed geventileerd wordt en er veel klimtuig in staat, maar in veel gevallen is het beter een traliekooi aan te schaffen. 

 

Zelfbouwkooien kunnen het best van aluminium gemaakt worden. Hout is geen geschikt materiaal, omdat urine er makkelijk in trekt en het daardoor snel gaat stinken.

 

Waar plaats je de kooi, het is namelijk belangrijk dat de kooi niet op de tocht staat vanwege de gevoelige luchtwegen van de rat. Zet de kooi ook niet in de zon of dicht bij de verwarming. Het liefst zitten ratten ook wat hoger, dus zet als het kan de kooi niet op de grond maar op een verhoging. Dit voelt voor de ratten niet alleen veiliger, het houd de ratten ook uit de buurt van eventuele tochtstroming langs de vloer. Let ook op of de ratten veilig zijn voor eventuele andere dieren en kinderen, en zij ook voor hen (ratjes kunnen hard bijten!).

 

Een ziekenboeg is nodig wanneer je ratten houd. Het is geen uitzondering dat een rat een keertje ziek is en in verband met besmettingsgevaar moet de zieke rat apart gezet kunnen worden. Ook heeft een ziek dier rust nodig, dus een tijdje verplicht in een kleiner hok is dan niet zielig. Veelal wordt de 'Ferplast Duna' gebruikt als ziekenboeg: een kunstof kooi die alleen aan de bovenkant een traliedeur heeft. Deze hokken zijn tochtvrij, wat fijn is voor een ziek ratje. 


In de kooi behoren uiteraard nog wat spullen, basis spullen zoals een drinkfles en een voerbak.

Vers schoon water moet ook altijd beschikbaar zijn, hierom zijn drinkbakjes af te raden: er komt veel te makkelijk vuil en bodembedekking in het water of het water ui het bakje. Drinkflesjes zijn de handigste manier om water aan te bieden, er kan geen vuil in komen en de ratten kunnen het ook niet omstoten. Wel kunnen sommige flesjes lekken en sommige knagers krijgen het voor elkaar de flesjes kapot te bijten.

 
Keramieke voerbak
heeft het voordeel dat ze wat zwaarder zijn en dus niet makkelijk omvallen of verschuiven. Ze worden ook niet zomaar kapot geknaagd door fanatieke knagers. Keramieke bakjes komen in allerlei vormen, voornamelijk rond maar ook hoekvormig of 'ergonomisch', verschillende kleuren en opschriften en er zijn veel maten verkrijgbaar (bijvoorbeeld een voerbak voor konijnen kan ook een goede voerbak zijn voor een grote groep ratten).

 

Metalen bakjes, meestal gemaakt uit roestvrij staal, worden vaak bevestigd aan de kooi zodat deze niet verplaatst kunnen worden. Ze komen in verschillende maten, maar is weinig variatie in uiterlijk.

 

Voerbakken van kunststof worden niet aangeraden, omdat deze makkelijk kapot geknaagd worden. Daarbij zijn ze ook niet erg zwaar en moeten dus aan de tralies bevestigd worden om te voorkomen dat ze omvallen.

 

Strooien. Het aanbieden van droogvoer in een bakje is de meest gebruikelijke manier, maar het voer wordt ook wel eens (deels) over de bodem gestrooid zodat de ratten moeten zoeken naar hun eten. Dit is goed als je ratten wat beweging nodig hebben of één of meer van de ratten al het voer opeist en een andere rat daardoor minder krijgt.


Er zijn verschillende soorten bodembedekking verkrijgbaar, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor ratten. Een belangrijke eis is dat de bodembedekking stofvrij is, want stof is slecht voor de gevoelige luchtwegen van de rat.

Karton bodembedekking is erg populair. Balen kartonsnippers worden gewoon verkocht bij sommige dierenwinkels en enkele webshops verzenden ook.

Het voordeel is dat de prijs-kwaliteit verhouding relatief goed is. Het absorbeert vrij goed en een grote baal kost niet veel. Wel moet je ruimte hebben om zo'n grote baal te bewaren.

Bekende merken zijn Ecobed, Ecobale, BedXcel, Greenmile, en Finacard. Puik Fris Sizzle is een merk kartonslierten in kleine verpakking.

Gewoon papier, bijvoorbeeld krantenpapier, als bodembedekking gaat snel stinken. Behandeld papier is echter wel een goede bodembedekking. Vaak is het papier verwerkt tot een korrel dat vocht goed opneemt.

Behandeld papier absorbeert dus wel goed. Let op dat 'gewoon' (kranten)papier niet hetzelfde is en snel doorweekt raakt waardoor het gaat stinken.

Bodembedekkingen op basis van (kranten)papier zijn Yesterday's News Litter, Happy Ferret Bio Litter, en Back2Nature. Back2Nature is het goedkoopst en wordt regelmatig als beste beoordeeld.

Met hout moet je opletten welk soort bodembedekking je neemt, want niet alles is geschikt. De bekendste soort is houtschaafsel, in de volkmond vaak zaagsel genoemd, maar deze bodembedekking is vrijwel nooit geschikt voor ratten vanwege de stoffigheid. Bovendien zijn ze meestal van naaldhout gemaakt wat in combinatie met urine schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid.

Beukensnippers van verschillende merken zijn in veel dierenwinkels verkrijgbaar en wel geschikt voor ratten, maar kan vrij duur zijn en absorbeert niet erg goed.

Er zijn veel verschillende merken beukensnippers op de markt. Het merk Supreme maakt ook een soort  bodembedekking gemaakt van houtpulp genaamd Supreme Science Carefresh, deze absorbeert goed maar is relatief duur.

Een andere soort bodembedekking is die op basis van hennep vezel. Deze is niet helemaal stofvrij, maar wel stofarm en door het licht te bevochtigen met een plantenspuit haal je het laatste stuifsel weg.

Het absorbeerd goed, houd luchtjes vast en is relatief goedkoop.

Mini-Hemp, Hemperade en Aubiose zijn bekende merken.

Bodembedekking op basis van katoenvezel is biologisch afbreekbaar en volledig stofvrij. Het is zacht en zou reukloos zijn, maar dit blijkt niet helemaal waar te zijn.

Merken katoenvezel bodembedekking zijn Cotton comfort, No-Smell, en Puik Katoen Bedding.

Fijngehakte maiskernen vormen de basis voor een goed absorberend soort bodembedekking. Het is van origine bedoeld voor vogels, stoft vrijwel niet en droogt keutels goed uit. Het nadeel is dat de korrels nogal hard zijn (vooral vervelend als het uit de kooi valt) en ook niet goedkoop.

Corbo en Chipsi Mais zijn merken bodembedekking gemaakt van mais(kernen).

Russel Bedding is (een van de) enige bodembedekkers van stro die geschikt geacht wordt voor ratten. Het is ontdaan van stof, ruikt lekker en is zacht. Het is wel vrij duur en zou vocht niet erg goed opnemen.

Enkel Russel Bedding dus, als zijn er andere merken bodembedekking van stro.

Sommige rattenliefhebbers hebben alleen bodembedekking in de toiletjes en gebruiken een fleecedeken voor op de bodem.

Fleece als bodembedekking is vooral goed te doen als je erg zindelijke ratten hebt, anders wordt het fleece snel vies.

Fleece dekentjes voor in de kooi en omtrekken voor bodemplaten kun je, als je handig bent, zelf maken.

Ongeschikte bodembedekking

'Zaagsel' (houtschaafsel) Bijna altijd wel te vinden in dierenwinkels en zelfs bij de huisdieren afdeling in supermarkten. Het is erg stoffig en daarmee slecht voor de luchtwegen van de rat, ze kunnen er zelfs van gaat reutelen en ziek worden. Daarbij komt dat zaagsel vaak gemaakt is van dennenhout, wat in combinatie met de ammoniak in urine schadelijke stoffen kan vrijgeven.

'Ontstoft' zaagsel Eigenlijk hetzelfde verhaal als hierboven, want ontstoft zaagsel is vaak helemaal niet stofvrij en ook gemaakt van dennenhout wat schadelijke stoffen vrijgeeft in combinatie met urine. Plosplan is een merk van zogenaamd ontstoft zaagsel.

Hooi wordt aan veel knaagdieren zonder probleem gegeven, maar wederom is het voor de rat te stoffig en kan bovendien mijt bevatten. Dit laatste kun je voorkomen door het in de vriezer te leggen, maar het blijft te stoffig voor ratten.

Stro Niet goed voor ratten om dezelfde redenen als hooi, maar heeft daarbij ook nog eens scherpe delen waar een rat zich aan kan verwonden (bijvoorbeeld de oogjes). De enige uitzondering is Russel Bedding.

Papier Zoals eerder gemeld gaat gewoon (kranten)papier snel stinken en wordt snel vies, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Als nestmateriaal kan het wel gebruikt worden als het na een dag uit de kooi wordt verwijderd en niet gemaakt is van printerpapier (scherp!). Kijk wel uit met krantenpapier wat afgeeft, de ink is tegenwoordig niet meer giftig maar ratten kunnen er nog wel vies van worden.

Kattengrit De meeste soorten kattengrit zijn te stoffig om als bodembedekking voor ratten te gebruiken. Veel niet-stoffige soorten grit vallen als poeder uiteen en zijn dus ook niet aan te raden. Sommige andere gritten, gaan klonteren als ze nat worden, als de ratten dit opeten gaat dit dus klonteren in de maag en is dus erg riskant om te gebruiken.

(Bad)zand Zowel gewoon zand als (chinchilla) badzand is niet geschikt voor ratten, het stuift te veel wat onprettig kan zijn voor de ratten en is daarbij ook erg koel.


Ratten hebben verschillende slaapplaatsen nodig

Hangmatjes gemaakt van fleece, katoen en spijkerstof zijn een geliefde slaapplaats van ratten. Je kunt ze kopen in een winkel of zelf maken met een naaimachine. Er zijn veel rattenliefhebbers die een nieuwe hobby hebben gevonden in hangmatjes naaien met allerlei combinaties van stoffen met leuke kleuren en prints.

 

Ratten houden ook van verschillende huisjes om in te slapen. Je hebt huisjes van hout, kokos, hooi huisjes, en tentjes maar deze zijn al snel beschadigd omdat ratten het fijn vinden om aan deze spullen de knagen. Meer geschikt als huisjes zijn huisjes van plastic, je kan oa een duivenvoerbak, savic circus, cocoon, rody iglo, tunnel, sputnik XL, gebruiken naast tal van andere spullen.


Veel ratten maken dankbaar gebruik van een loopwiel om hun energie kwijt te kunnen.

Het is natuurlijk belangrijk dat het loopwiel veilig en geschikt is voor ratten.

Het loopwiel moet groot genoeg zijn. Klinkt logisch, maar veel mensen realiseren zich niet dat een loopwiel een doorsnede van minstens 27cm moet hebben, vaak nog groter (afhankelijk van de ratten). Als een loopwiel te klein is moet de rat te veel de rug krommen om er in te kunnen lopen en krijgt hij last van zijn rugje.
Geen open loopoppervlak, dus loopwielen met spijltjes zijn ongeschikt. Ratten (en andere knaagdieren) kunnen hier met een pootje of de staart tussen komen te zitten en zich verwonden. Draadwerk met nauwe openingen waar de pootjes niet tussen kunnen zijn wel veilig.

Enkele geschikte loopwielen zijn;

Wobust Wodent Wheel, Savic Orbital Large, Trixie Kleindier Looprad, Silent Spinner, Super Pet Comfort Wheel Giant, Savic Rolly Giant, Trixie Giant Run-A-Round, Super Pet Giant Run-Around, Europet Loopwiel XXL, Flying Saucer,...


Ratten zijn knagers, sommige meer dan andere, maar allemaal zullen ze blij zijn met wat knaagmateriaal.

Takken kunnen gebruikt worden als knaag materiaal, geschikte takken zij wilg en fruitboom takken. Leg de takken eerst in de vriezer na ze te hebben gewassen om eventuele beestjes onschadelijk te maken.

 

In de winkel kun je vaak knaaghout kopen, zoals wilgenhout takken, cactusstammen en andere dingen van hout. Vogelspeeltjes van hout.

 

Niet gebruiken!

·         Knaagstenen: Let op dat knaagstenen juist erg slecht zijn voor (de meeste) knaagdieren! Veel boekjes prijzen ze nog aan als een 'must-have' in de knaagdierenkooi, maar er zitten te veel mineralen in die belastend zijn voor de nieren en de blaas.

·         Takken van schadelijke bomen

·         Geschilderd hout

·         Houten spullen met spijkers, schadelijke lijm, etc


Normal 0 21 false false false NL-BE X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Om meer loopoppervlak en plaatsen om naar toe te klimmen in een kooi te creëen kun je plateaus gebruiken. Er zijn verschillende soorten plateaus, waarvan de populairste de Ferplast hoekverdiepingen in verschillende kleuren.

Plateaus van kunststof hebben het voordeel dat urine er niet in kan trekken en ze dus makkelijk zijn schoon te maken. Ze worden doorgaans van relatief hard plastic gemaakt en meestal slechts oppervlakkig aangeknaagd.

De populairste plateaus zijn die van Ferplast, voornamelijk omdat ze praktisch in gebruik zijn en in verschillende kleuren worden gemaakt. Ze kunnen met vier schroeven aan de tralies worden opgehangen en kunnen eventueel ook slechts aan drie schroeven hangen als er bij het laatste gat net tralies voor zit. Er zijn ook Ferplast trappen die aan deze verdiepingen vastgemaakt kunnen worden.

De kleuren die tot nu toe te koop zijn geweest: grijs, rood, aqua, lichtroze, lime, geel, fuchsia, donkergrijs.

Ook tunnels kan je gebruiken ter verrijking van je kooi, zowel als loopoppervlak als speeltuig.